ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. ΒΙΑ – ΑΙΤΙΑ ΚΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Home/Ψηφιακα Νέα/ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ. ΒΙΑ – ΑΙΤΙΑ ΚΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Με αφορμή τις αλλεπάλληλες περιπτώσεις ειδεχθούς βίας εναντίον γυναικών στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο (επίθεση με βιτριόλι, βιασμοί και κακοποιήσεις από καλλιτέχνες, φόνοι λόγω ζήλειας κι εκδίκησης από συντρόφους), ας δούμε κάποια στοιχεία από έρευνες διεθνώς σχετικά με αυτό το άσχημο φαινόμενο.

  Μελέτες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι 15 ως 30% των γυναικών έχουν υποστεί κάποιας μορφής βία στη ζωή τους σε φάση συμβίωσης με κάποιον άντρα. Οι άντρες που είναι θύτες βίας εναντίον γυναικών συνήθως παρουσιάζουν σημαντικά ψυχολογικά ελλείμματα, σε σχέση κυρίως με γνωστικές προκαταλήψεις και διαστρεβλώσεις σχετικά με τους ρόλους των φύλων και ότι η γυναίκα είναι «κατώτερη» του άντρα. Επίσης συχνά παρουσιάζουν έντονη ευερεθιστότητα, αποτυχία να ελέγξουν τις παρορμήσεις τους, παθολογική ζήλεια, κατάχρηση αλκοόλ. Επιπλέον συναντάμε στους θύτες συχνά διαταραχές προσωπικότητας (Μεταιχμιακή, Ναρκισσιστική και Αντικοινωνική συνήθως). Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία των αντρών – θυτών της βίας προς τις γυναίκες συντρόφους τους είναι επίσης ένα στοιχείο που το συναντάμε συχνά.  

  Από την άλλη μεριά, οι γυναίκες θύματα της βίας των συντρόφων τους ή αντρών και γυναικών που θέλουν να τις εκδικηθούν επειδή δεν αποδέχτηκαν τις ερωτικές επιθυμίες τους (των θυτών) ή επειδή τις θεώρησαν υπεύθυνες για τυχόν κακή εξέλιξη στη ζωή τους, εφόσον επιβίωσαν των επιθέσεων εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό μετά τις επιθέσεις εναντίον τους, Μείζων Κατάθλιψη, Αγχώσεις Διαταραχές, Μετατραυματική Διαταραχή, Κατάχρηση ουσιών και απόπειρες αυτοκτονίας.

  Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν οι επιθέσεις με οξύ (πχ βιτριόλι) εναντίον γυναικών. Δυστυχώς δεν είναι σπάνιες σε χώρες του τρίτου κόσμου όπως η Ινδία, το Πακιστάν ή το Αφγανιστάν, αλλά είδαμε και στην Ελλάδα τέτοια ειδεχθή φαινόμενα. Έχουν ως αποτέλεσμα φοβερούς πόνους, μόνιμη κι εκτεταμένη παραμόρφωση, μολύνσεις, τύφλωση. Ο στόχος μιας τέτοιας επίθεσης δεν είναι ο θάνατος της γυναίκας, αλλά ίσως κάτι χειρότερο. Είναι η καταδίκη της σε μια μακρόχρονη δυστυχία, στην απομόνωσή της, στην περιθωριοποίηση της από την κοινωνία, στο να αισθάνεται μόνιμα ντροπή για την εμφάνισή της, αναξιότητα ως γυναίκα (πρώην όμορφη εξωτερικά), στη μόνιμη στέρησή της από τις χαρές της ζωής (σεξ, φλερτ, διασκέδαση, αποδοχή από τους γύρω κτλ). Είναι επιθέσεις που υποδηλώνουν απύθμενο μίσος εκ μέρους του θύτη, χειρότερο κι από το μίσος που έχει κάποιος δολοφόνος προς το θύμα του. Ο στόχος δεν είναι απλά το θύμα να μη ζει πια, αλλά να βιώνει κιόλας το ότι δε ζει.

  (Σχετικά links: 1. (http://www.psychiatria-danubina.com/UserDocsImages/pdf/dnb_vol26%20Suppl%201_no/dnb_vol26%20Suppl%201_no_206.pdf, 2. https://austinpublishinggroup.com/psychiatry-behavioral-sciences/fulltext/ajpbs-v6-id1070.php, 3. https://hrmars.com/papers_submitted/10708/acid-attack-and-its-clinical-and-psychological-effect.pdf)